Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2012

Τα τελευταία σενάρια για τη φορολογία εισοδήματος

Του Σπύρου Δημητρέλη

Τη μείωση του τεκμηρίου διαβίωσης μόνο για τα επιβατικά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης και την θέσπιση ανώτατου συντελεστή φορολόγησης για τα ενοίκια 30% αντί για 45% προβλέπουν τα τελευταία σενάρια για τη φορολόγηση του εισοδήματος που έχουν πέσει στο τραπέζι του υπουργείου Οικονομικών. Παράλληλα, σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες από το ΥΠΟΙΚ στην ηγεσία του υπουργείου έχει τεθεί πρόταση για πλήρη κατάργηση του μέτρου της συλλογής των αποδείξεων.

Μέσα στο σαββατοκύριακο, παραδόθηκε στα τρία κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση Σαμαρά, ένα προσχέδιο του νέου Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, το οποίο ωστόσο δεν περιλαμβάνει τις τελικές αλλαγές για τη φορολογία στο εισόδημα.


Σε κάθε περίπτωση όλα θα ξεκαθαριστούν με τη δημοσιοποίηση του νέου φορολογικού νομοσχεδίου στο οποίο μπαίνουν πλέον οι τελευταίες πινελιές.  Το νομοσχέδιο αναμένεται εντός της εβδομάδας να δοθεί για διαβούλευση σε φορείς και κοινωνικούς εταίρους και στη συνέχεια να κατατεθεί στη βουλή προκειμένου να ψηφιστεί εντός του έτους. Οι αλλαγές θα τεθούν σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2013. Ειδικότερα τα τελευταία σενάρια που έχουν πέσει στο τραπέζι του υπουργείου Οικονομικών προβλέπουν:

- την θέσπιση ανώτατου συντελεστή 30% για τη φορολόγηση των εισοδημάτων από ενοίκια, αντί για τη θέσπιση ανώτατου συντελεστή 45%. Με βάση το αρχικό σενάριο που επεξεργάστηκε το ΥΠΟΙΚ τα εισοδήματα από ενοίκια θα φορολογούνται με κλίμακα ως εξής: έως 10.000 ευρώ με συντελεστή 10%, από 10.000 έως 60.000 ευρώ με συντελεστή 30% και για εισόδημα άνω των 60.000 ευρώ με συντελεστή 45%. Το τελευταίο σενάριο προβλέπει ότι δεν θα υπάρχει συντελεστής 45% αλλά θα εφαρμόζεται ο συντελεστής 30% και για εισόδημα άνω των 60.000.

- τη μείωση κατά 20% των τεκμηρίων διαβίωσης μόνο για τα αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης και όχι για τα υπόλοιπα στοιχεία διαβίωσης, όπως είναι οι κατοικίες,  οι πισίνες και  τα σκάφη αναψυχής. Η λογική που βρίσκεται πίσω από αυτό το σενάριο είναι ότι τα υψηλά τεκμήρια δημιούργησαν σημαντικό πρόβλημα μόνο στην αγορά αυτοκινήτων και ότι η μείωση των υπόλοιπων τεκμηρίων θα αποτελούσε μπόνους στους φοροφυγάδες.

- την επανεξέταση του μέτρου της συλλογής αποδείξεων. Η αρχική πρόθεση του ΥΠΟΙΚ είναι να διατηρηθεί το μέτρο των αποδείξεων και μάλιστα να αυξηθεί η «τιμωρία»  για τη συγκέντρωση λιγότερων από τις απαιτούμενες αποδείξεις. Συγκεκριμένα το σχέδιο προέβλεπε ότι  ο συντελεστής της «τιμωρίας» θα αυξηθεί από το 10% στο 21% της αξίας των αποδείξεων που λείπουν από το φορολογούμενο. Νεότερα σενάρια που επεξεργάζεται το ΥΠΟΙΚ προβλέπουν την πλήρη κατάργηση του μέτρου της συλλογής αποδείξεων με το σκεπτικό ότι επειδή δεν θα αναγνωρίζονται για τους ελεύθερους επαγγελματίες,  οι οποίοι θα φορολογούνται όπως και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις από το πρώτο ευρώ, να μην υποχρεώνονται σε συλλογή αποδείξεων και οι συνταξιούχοι και οι μισθωτοί.

-υπάρχουν δεύτερες σκέψεις στο ΥΠΟΙΚ για να παραμείνουν τελικά αφορολόγητα τα εφάπαξ και να μειωθεί, σε σχέση με τα προβλεπόμενα στο νομοσχέδιο, η φορολόγηση των αποζημιώσεων απόλυσης.


Πηγή:Capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου