Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2018

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Νο 33 / 2018 - Η ΟΠΟΤΤΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΟ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΔΙΑΛΟΓΟΥ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΤΟ ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ

"Οι προτάσεις μας και η Νομοθετική Πρωτοβουλία για την αντιμετώπισή του"
























Σήμερα το «Κίνημα Αλλαγής» παρουσίασε μία εξαιρετική πρόταση νόμου για το δημογραφικό. Είναι η πρώτη φορά μετά από 25 χρόνια, από το 1993 και την τότε διακομματική επιτροπή της Βουλής, που πολιτικός φορέας αναλαμβάνει μία τέτοια ολοκληρωμένη και προοδευτικά προσανατολισμένη πρωτοβουλία. 


Άραγε  δεν ευθύνονται οι πολιτικές λιτότητας, η παντελής απουσία κινήτρων και φοροαπαλλαγών που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν ένα ικανό δικαιωματικό πλαίσιο για τις νέες και τους νέους. Λες και δεν ευθύνεται η ακρίβεια, η ανεργία, η έλλειψη δομών και υποδομών για την οικογένεια, που λειτουργούν ως ανασχετικός παράγοντας στις αποφάσεις των ζευγαριών για τεκνοποίηση, ούτε βέβαια το ότι οι εργοδότες αποφεύγουν όπως ο διάολος το λιβάνι να προσλάβουν παντρεμένες γυναίκες (για εγκύους φυσικά ούτε συζήτηση). 

Η Ελλάδα σήμερα δημογραφικός αιμορραγεί. Δεν είναι μόνον οι νέοι που ξενιτεύονται, είναι και το γεγονός ότι η κρίση έχει μειώσει δραστικά τις γεννήσεις. Προσέτι η μετανάστευση των νέων αφορά στο πιο μορφωμένο ή παραγωγικό δυναμικό (περίπου 50.000 ετησίως) που μάλλον φεύγει (και θα συνεχίσει να φεύγει) διαπαντός. Είναι δηλαδή μια μετανάστευση αποδομητική της δημοκρατίας.



Για να σταματήσει η κατάρρευση και να επιβραδυνθεί ο ρυθμός γήρανσης, πρέπει να υπάρξει παροχή γενναίων κινήτρων για την ενίσχυση της γονιμότητας και τον περιορισμό της αποδημίας. Αλλά όχι έτσι απλά. Υπάρχει άμεση ανάγκη για μια υπεύθυνη, συντονισμένη, σοβαρή δημογραφική πολιτική, που θα έχει ως στόχο τη διαμόρφωση ενός κοινωνικού και εργασιακού περιβάλλοντος, ευνοϊκού για τη δημιουργία οικογένειας, την απόκτηση παιδιών και την παραμονή των νέων στον τόπο μας. Εκείνο που πρέπει να γίνει, είναι η δημιουργία ενός φορέα που θα συντονίζει τη στρατηγική για το Δημογραφικό, π.χ. ένα υπουργείο Οικογενειακής Πολιτικής ή ένα Γραφείο Δημογραφικής Πολιτικής της Βουλής.

Αν θέλουμε να ξεκινήσουμε από κάπου, προτάσεις υπάρχουν. Ας ξεκινήσουμε όμως με την θεσμική εξίσωση τριτέκνων – πολυτέκνων στη βάση που και η Ομοσπονδία Πολυμελών Οικογενειών με Τρία Τέκνα ΟΠΟΤΤΕ έχει επεξεργαστεί και μετά μπορούμε να δούμε και όλα τα επιμέρους.
Η δημιουργία δομών και υποδομών για την οικογένεια και το παιδί, η αύξηση της άδειας εγκυμοσύνης και λοχείας, οι φοροελαφρύνσεις και οι φοροαπαλλαγές, τα ασφαλιστικά κίνητρα σε επιχειρήσεις για την πρόσληψη εγγάμων, η κινητροδότηση των νέων επιστημόνων για την επιστροφή και μια σειρά άλλων προτάσεων που όλοι μας έχουμε να καταθέσουμε, μόνον με ισχυρή πολιτική βούληση για τη θεσμική κατοχύρωση μιας εθνικής δημογραφικής πολιτικής μπορεί να φέρουν το θεμιτό αποτέλεσμα.







1 σχόλιο:

  1. ΜΕΓΑ ΛΑΘΟΣ Η ΕΞΙΣΩΣΗ ΤΡΙΤΕΚΝΩΝ-ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΥΠΟΣΧΕΘΗΚΑΝ ΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΕΛΕΩ ΨΗΦΩΝ.ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ Η ΙΔΙΑ ΠΙΤΑ ΝΑ ΦΑΓΩΘΕΙ ΑΠΟ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΤΟΜΑ!ΧΑΝΕΤΑΙ ΚΑΙ Η ΕΝΝΟΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΥ ΜΕ ΤΡΙΑ ΤΕΚΝΑ.ΓΙ ΑΥΤΟ ΕΦΑΡΜΟΣΘΗΚΕ ΝΟΜΟΛΟΓΙΑ (ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ)ΜΕΧΡΙ ΤΑ ΤΡΙΑ ΤΕΚΝΑ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή