Δευτέρα, 5 Νοεμβρίου 2018

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Νο 28 / 2018 ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΓΣΕΕ κ. ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΝΑΓΩΠΟΥΛΟ
Συνάντηση σήμερα στα γραφεία της ΓΣΕΕ μεταξύ μελών του προεδρείου της Ομοσπονδίας Πολυμελών Οικογενειών με Τρία Τέκνα (ΟΠΟΤΤΕ) και τον πρόεδρο της Συνομοσπονδίας Γιάννη Παναγόπουλο.
Αντικείμενο της συνάντησης ήταν το μεγάλο πρόβλημα του Δημογραφικού και οι δημοσιονομικές, κοινωνικές και ασφαλιστικές επιπτώσεις για τη χώρα. Η Ελλάδα μετατρέπεται σε χώρα γερόντων με τον πληθυσμό να μειώνεται διαρκώς. Το ίδιο και η Ευρώπη. Τα συνδικάτα, πέραν του κοινωνικού ενδιαφέροντος, έχουν και ένα λόγο παραπάνω να ανησυχούν για το δημογραφικό πρόβλημα, καθώς αυτό επηρεάζει άμεσα το μέλλον των ασφαλιστικών ταμείων. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα 3,596 εκατομμύρια μισθωτοί (ιδιωτικού και δημοσίου τομέα) και μη μισθωτοί (ελεύθεροι επαγγελματίες, αυταπασχολούμενοι, αγρότες) πληρώνουν έμμεσα τις κύριες συντάξεις 2,777 εκατομμυρίων συνταξιούχων. Mε άλλα λόγια, η αναλογία εργαζομένων (είτε αυτοί είναι μισθωτοί, είτε επαγγελματίες, αγρότες κλπ.) προς τους συνταξιούχους είναι 1,3 προς 1. Αν μάλιστα, λάβει κανείς υπόψη του πως κοντά στο 30% -35% (δηλαδή κοντά στους 370.000) των μη μισθωτών (επαγγελματιών, αγροτών) αδυνατεί να καταβάλλει εισφορές, τότε η πραγματική αναλογία εργαζομένων – συνταξιούχων φτάνει στο 1,1 προς 1. Δηλαδή, σχεδόν 1 εργαζόμενος αναλογεί σε 1 συνταξιούχο.
Οι δυο πλευρές συμφώνησαν να εργαστούν από κοινού για την ανάδειξη του προβλήματος και να αναλάβουν πρωτοβουλίες που θα πιέσουν στην κατεύθυνση αντιστροφής της παραπάνω αρνητικής αναλογίας. Να σημειώσω ότι στη χώρα μας δεν υπάρχει ολοκληρωμένος σχεδιασμός και πολιτική βούληση για την αντιμετώπιση του δημογραφικού, αφού η παρούσα Κυβέρνηση δεν κινητροδοτεί τις πολυμελείς οικογένειες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου