Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου 2018

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Νο 35 / 2018 - ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΤΗΣ ΟΠΟΤΤΕ ΠΡΟΣ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΟΡΙΣΜΩΝ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ


                                                                

                                     ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
27/12/2018
Παραμονή Χριστουγέννων το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων επέλεξε να φέρει στη δημοσιότητα και προς διαβούλευση το «Σύστημα Διορισμού Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης».
Προς έκπληξή μας, στο σχέδιο νόμου και πιο συγκεκριμένα στα άρθρα 5, 6, 7 και 8, για πρώτη φορά στα χρονικά της εκπαίδευσης, οι ειδικές κατηγορίες ( τρίτεκνοι, πολύτεκνοι, άτομα με μόνιμη αναπηρία 67% και άνω του υποψηφίου ή του/της συζύγου ή τέκνου) περιθωριοποιούνται από τη διεκδίκηση θέσεων στην δημόσια εκπαίδευση είτε ως αναπληρωτές είτε ως μόνιμοι εκπαιδευτικοί. Καθώς, δίνεται μοριοδότηση 2 μορίων για κάθε παιδί και 20 μόρια για άτομα με μόνιμη αναπηρία 67% και άνω του υποψηφίου ή του/της συζύγου ή τέκνου. Ενώ ένα σεμινάριο 300 ωρών που κοστίζει 500-700€ μοριοδοτείται με 4 μόρια και ένα μεταπτυχιακό με 20  μόρια.
Δυστυχώς το Υπουργείο Παιδεία, Έρευνας και Θρησκευμάτων απαξιώνει την ανθρώπινη ζωή.  Είναι απορίας άξιον πως ένα «χαρτί» να έχει περισσότερη αξία από ένα παιδί. Σε μία χώρα με τεράστιο δημογραφικό πρόβλημα, το Υπουργείο αντιμετωπίζει εχθρικά, απαξιώνει και στέλνει στην ανεργία εκατοντάδες εκπαιδευτικούς που ανήκουν στις «ειδικές κατηγορίες». Καταστρατηγεί ευθέως τα άρθρα 21, 22, 25 και 116 του Συντάγματος.
Μέχρι την φετινή σχολική χρονιά, 2018-2019, οι ειδικές κατηγορίες λαμβάνουν διαφορετική μοριοδότηση και κριτήρια πρόσληψης στους  πίνακες εκπαιδευτικών γενικής αγωγής. Στατιστικά, από τους 23.000-26.000 αναπληρωτές που προσλαμβάνονται κάθε χρόνο, οι εκπαιδευτικοί που εντάσσονται στις κατηγορίες αυτές αποτελούν το 12-15% προσλαμβανόμενων.
Έχοντας ως σημείο αναφοράς το άρθρο 25 του νόμου 4440/2016 που δίνει ποσόστωση στις ειδικές κατηγορίες σε όλες τις προκηρύξεις μέσω ΑΣΕΠ, ζητάμε τη δημιουργία ενός πίνακα ειδικών κατηγοριών για κάθε κλάδο εκπαιδευτικών γενικής, ειδικής αγωγής, ΕΕΠ και ΕΒΠ, που από εκεί θα προσλαμβάνει με ποσόστωση 15% επί των προσλήψεων κάθε φάσης.

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου