Επιστολή προς το ΤΠΔ απέστειλε η ΟΠΟΤΤΕ προκειμένου να ζητήσει την ισότιμη αντιμετώπιση Τριτέκνων και Πολυτέκνων σχετικά με τα Στεγαστικά Δάνεια.
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΟΛΥΜΕΛΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ ΜΕ ΤΡΙΑ ΤΕΚΝΑ ΕΛΛΑΔΟΣ
(ΟΠΟΤΤΕ)
Προς
κ. Αλέξανδρο Αντωνόπουλο,
Πρόεδρο του Ταμείου Παρακαταθηκών & Δανείων,
Ακαδημίας 40 -10174 ΑΘΗΝΑ
Κοινοποίηση: κ. Αθανάσιο Βλάχο, Γεν. Διευθυντή
Αξιότιμε κ. Πρόεδρε ,
Οι τρίτεκνες οικογένειες διεκδικούν την πλήρη και άνευ όρων εξομοίωση τους με τις πολύτεκνες οικογένειες. Η αφετηρία της διεκδίκησης αυτής είναι οι τεκμηριωμένες μελέτες που κατά καιρούς έχουν γίνει (όπως του πρώην Αντιπροέδρου της Βουλής κ. Δρετάκη Μανόλη), οι οποίες αποδεικνύουν από τη μια την αναγκαιότητα αντιμετώπισης του δημογραφικού προβλήματος, αλλά και η απόφαση Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής το 1993, σύμφωνα με το οποίο το πρώτο μέτρο για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος, είναι η εξομοίωση των τριτέκνων με τους πολύτεκνους. Αξίζει να επισημάνουμε πώς σύμφωνα με τις προαναφερόμενες μελέτες το οικονομικό κόστος που συνεπάγεται είναι αντιστρόφως ανάλογο από τη εξομοίωση, σε σχέση με την προσφορά στην πατρίδα μας.
Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΠΔ, προ διετίας, αποφάσισε τη χορήγηση στεγαστικών δανείων με χαμηλότερο επιτόκιο (4% αντί 5.2%) σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται και οι τρίτεκνες δημοσιοϋπαλληλικές οικογένειες. Η απόφασή σας αυτή είναι το σημαντικότερο και ουσιαστικότερο μέτρο στήριξης των πολύτεκνων οικογενειών με 3 και πάνω παιδιά, που έχει ληφθεί από την Πολιτεία στα πλαίσια μέτρων πολιτικής για την αντιμετώπιση του οξύτατου δημογραφικού προβλήματος που αντιμετωπίζει η χώρα μας ,όπως αναφερθήκαμε και παραπάνω.
Αντικειμενικά εκτιμώμενο το όφελος από τη ρύθμιση αυτή για κάθε δημοσιοϋπαλληλική οικογένεια είναι σημαντικό, εκτιμώμενο όμως στο ισχύον
σήμερα δημοσιονομικό πλαίσιο έχει για κάθε μισθοσυντήρητη οικογένεια
πολύ μεγαλύτερη αξία.
Η απόφαση αυτή για τις τρίτεκνες οικογένειες αφορά μόνο τους νέους
και αποκλείει τους παλαιότερους, τους ήδη δανειολήπτες, για τις πολύτεκνες ,
όμως, οικογένειες αφορά νέους και παλαιούς, δηλ. για τις πολύτεκνες μόνο οικογένειες έχει και αναδρομική ισχύ, αναπροσαρμοζόμενο έτσι το επιτόκιο αυτομάτως και αυτοδικαίως προς το ευνοϊκότερο και για τους παλαιότερους δανειολήπτες.
Η διαφοροποίηση αυτή, θεωρούμε:
1. ότι είναι κοινωνικά άδικη, καθόσον σήμερα και η τρίτεκνη οικογένεια είναι
αντικειμενικά μια πολύτεκνη οικογένεια ,που και αυτή περνά δύσκολες μέρες
και λόγω της άσχημης οικονομικής συγκυρίας ,
2. ότι διαιρεί τους δικαιούχους δανειολήπτες σε τυχερούς και άτυχους, παρόλο
που για όλες τις δημοσιοϋπαλληλικές οικογένειες- νέων και παλαιών δανειοληπτών- ισχύει το ίδιο στενό μισθολογικό πλαίσιο.
Αξιότιμε κ. Πρόεδρε,
επειδή η δημοσιοϋπαλληλική οικογένεια περνά δύσκολες μέρες, καθότι έχει δεχθεί
το μεγαλύτερο βάρος της δημοσιονομικής προσαρμογής, επειδή θεωρούμε ότι τις πράξεις της Πολιτείας πρέπει να διέπουν οι αρχές της αναλογικότητας, της κοινωνικής ευαισθησίας και όχι του τυχαίου, και επειδή θεωρούμε ότι η διαφύλαξη της κοινωνικής συνοχής είναι σήμερα περισσότερο παρά ποτέ αναγκαία,
Ζητούμε
να μελετήσετε και να εισάγετε προς ψήφιση στο Δ.Σ του Ιδρύματος, που προΐσταστε το αίτημα μας :
να επεκταθεί η ευνοϊκή ρύθμιση που ισχύει για τις τρίτεκνες δημοσιοϋπαλληλικές οικογένειες και στους παλαιότερους, τους ήδη τρίτεκνους δανειολήπτες, όπως ακριβώς ισχύει και για τις πολύτεκνες οικογένειες, ακυρώνοντας έτσι παλιές διαιρετικές των κοινωνικών ομάδων πρακτικές.
Θεωρούμε ότι η Κοινωνική σας Ευαισθησία θα απεικονιστεί και στην απόφασή σας αυτή, η οποία αποτελεί αίτημα πολλών τρίτεκνων οικογενειών ανά την Ελλάδα.
Με εκτίμηση
Για το Δ.Σ.
Ο Πρόεδρος Η Γεν. Γραμματέας
Καρατζάς Βουτσάς Έλενα Νικολαντωνάκη
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου