Τρίτη 12 Απριλίου 2011

ΟΙ ΜΕΤΕΓΓΡΑΦΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ -Η ΟΠΟΤΤΕ ΚΑΝΕΙ ΣΥΝΕΧΕΙΣ ΕΠΑΦΕΣ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ


Τις τελευταίες ώρες εντείνονται οι ανησυχίες των τρίτεκνων όλης της χώρας για το θέμα των μετεγγραφών,αφού σύμφωνα με δημοσιεύματα και πληροφορίες κινδυνεύουν .

Η ΟΠΟΤΤΕ προσπαθεί να ενημερώσει και να παρέμβει όπου μπορεί και στην προσπάθεια αυτή είχε συνάντηση με τον κ. Πανάρετο, ενώ απέστειλε και το παρακάτω έγγραφο για το ίδιο θέμα.

Προς Υφυπουργό κ. Πανάρετο Ιωάννη

Κοινοποίηση:

1. Γραφείου Υπουργού κ.Διαμαντοπούλου

2. Γραφείο Αν. Υπουργού κ. Γεννηματά

3. Γραφείο Υφυπουργού κ. Χριστοφιλοπούλου

ΘΕΜΑ: ΜΕΤΕΓΓΡΑΦΕΣ ΤΡΙΤΕΚΝΩΝ

Κύριε Υφυπουργέ,

Σε συνέχεια της ενημέρωσης που μας έγινε στις 4/4/11 και ώρα 6.15΄μ.μ. στο γραφείο σας, σχετικά με το σχέδιο νόμου « Εξορθολογισμός της εισαγωγής υποψηφίων σε Παν/μια και ΤΕΙ, πέραν του προκαθορισμένου αριθμού εισακτέων», όπως σας είχαμε υποσχεθεί σας καταθέτουμε σχετικό υπόμνημα με τις θέσεις των τριτέκνων.

Δεδομένης της σημερινής οικονομικής κατάστασης της χώρας, οι τρίτεκνοι γονείς, δυσκολεύονται να αντεπεξέλθουν στη διαχείριση της οικονομικής οικογενειακής τους κατάστασης, ιδιαίτερα δε, στα έξοδα για τις σπουδές των παιδιών τους. Έχουν να πληρώσουν 3 ή και 4 ενοίκια, πάγια έξοδα για 3 ή 4 σπίτια, σε περίπτωση που εισαχθούν σε διαφορετικές πόλεις, να κάνουν ταξίδια πολλαπλά ταξίδια σε διαφορετικά μέρη, για να συναντήσουν τα παιδιά τους πράγμα που απαιτεί χρόνο και έξοδα και άλλες πολλές δυσκολίες.

Στο εν λόγω κείμενο γίνεται προσπάθεια να τεκμηριωθεί η αναγκαιότητα αλλαγής του συστήματος μετεγγραφών, όμως οι εκτιμήσεις και τα παραδείγματα είναι μονόπλευρα και δεν εξετάζουν όλο το φάσμα των προβλημάτων που δημιουργούνται, όπως π.χ. η οικογένεια με 3 ή 4 σπίτια πως θα αντεπεξέλθει;

Οι τρίτεκνοι όλης της χώρας ζητάμε:

  1. Να ισχύσουν κανονικά οι μετεγγραφές των φοιτητών και τη νέα χρονιά.
  2. Οποιαδήποτε αλλαγή στο σύστημα μετεγγραφών να ισχύσει από το ακαδημαϊκό έτος 2013-2014,αφού για τους μαθητές εκείνου του ακαδημαϊκού έτους θα ισχύσουν για πρώτη φορά οι αλλαγές στο σύστημα Εισαγωγικών Εξετάσεων.
  3. Θεωρούμε ότι είναι δίκαιο να γνωρίζει κάποιος εκ των προτέρων τι πρόκειται να συμβεί και όχι τώρα, λίγες μόνο μέρες πριν τις εξετάσεις, να ανακινείται τέτοιο θέμα, τη στιγμή που όταν ξεκινούσε η χρονιά οι οικογένειες είχαν ξεκινήσει τον προγραμματισμό τους.
  4. Να διατηρηθούν οι αντιστοιχίες σχολών όπως κατά το έτος 2010-2011.
  5. Να διατηρηθεί το άρθρο 1 παρ.1, εδάφιο α΄ Ν. 3282/2004 όσον αφορά στην εξαίρεση μας από την απαγόρευση μετεγγραφών.
  6. Οι θέσεις κάθε ειδικής κατηγορίας ανά Σχολή-Τμήμα ή Πανεπιστήμιο να είναι γνωστές πριν από τη συμπλήρωση του Μηχανογραφικού Δελτίου.
  7. Το φοιτητικό επίδομα να δίνεται στις τρίτεκνες οικογένειες χωρίς εισοδηματικά κριτήρια.
  8. Αν δεν εγκριθεί κάποια μετεγγραφή στον τόπο καταγωγής, να φιλοξενούνται στη Φοιτητική Εστία, ισότιμα με τους πολύτεκνους οι φοιτητές τρίτεκνων οικογενειών.

9. Η σίτιση στις Φοιτητικές Λέσχες για τα παιδιά τρίτεκνων οικογενειών να γίνεται χωρίς εισοδηματικά κριτήρια

Επιπροσθέτως, αφού μελετήσαμε προσεκτικά το προτεινόμενο σχέδιο ΄΄ Εξορθολογισμού΄΄ σας κάνουμε μια σειρά από προτάσεις- παρατηρήσεις, στις οποίες παρακαλούμε να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή.

· Οι τρίτεκνοι να έχουν τα ίδια ποσοστά με τους πολύτεκνους

· Να γίνει σωρευτική χρήση των κατηγοριών –όχι υπαλλακτική, όσον αφορά στη θέσπιση ειδικού αριθμού εισακτέων πέραν του κανονικού αριθμού.

· Να μην έχουμε διαφοροποίηση στα προτεινόμενα εισοδηματικά κριτήρια αφού είναι Αντισυνταγματικό. Είναι δυνατόν το ανώτατο όριο εισοδήματος, όπως αναφέρεται (σελ 5), να αφορά μόνο Αττική και Θεσσαλονίκη;

· Να χρηματοδοτούνται οι σχολές για εισδοχή φοιτητών ειδικών κατηγοριών, ανάλογα των αριθμό τους, π.χ. εάν υποθετικά θεωρήσουμε ένα ποσό 1000 ευρώ και πάρουν μετεγγραφή 30 φοιτητές η έκτακτη πάγια εισφορά θα ανέλθει στις 30000 ευρώ για τη σχολή στην οποία πήραν μετεγγραφή.

· Οι τρίτεκνες οικογένειες να είναι ισότιμες με τις πολύτεκνες ως προς τον αριθμό εδρών –θέσεων στις σχολές ή τα τμήματα.

· Σε καμία περίπτωση να μην ισχύσει προτεινόμενη ρύθμιση ,σύμφωνα με την οποία η κρίση θα είναι με τη γενική σειρά και στη συνέχεια θα ενεργοποιείται η ειδική κατηγορία . Είναι ουσιαστικά «ακύρωση της τριτεκνίας».

Κύριε υφυπουργέ,

Περιμένουμε την εξέταση των παραπάνω προτάσεων –παρατηρήσεων, προκειμένου οι τρίτεκνοι όλης της χώρας να μην αισθάνονται ότι το ΄΄ αίσθημα περί δικαίου΄΄ δεν έχει καμία θέση στη δική μας περίπτωση.

Με εκτίμηση

Για το Δ. Σ. της Ο.Π.Ο.Τ.Τ.Ε

Ο Πρόεδρος Η Γεν. Γραμματέας

Βουτσάς Καρατζάς Νικολαντωνάκη Έλενα


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου