Τρίτη 27 Μαρτίου 2012

ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΠΟΥ ΠΕΡΙΕΙΧΕ ΤΗΝ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

Αποσύρθηκε νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης

Εμπλοκή στην κυβέρνηση προκάλεσε τροπολογία που κατέθεσε ο υπουργός Παιδείας κ. Γ. Μπαμπινιώτης σε νομοσχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για την οργάνωση και λειτουργία του ελληνικού γεωργικού οργανισμού «Δήμητρα» και αφορούσε τις εργασιακές σχέσεις των ιδιωτικών εκπαιδευτικών. Οι αντιδράσεις της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών (ΟΙΕΛΕ) έφτασαν έως τη Ν.Δ., η οποία διεμήνυσε ότι θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο, τόσο για την εν λόγω τροπολογία, αλλά και για το σύνολο του νομοσχεδίου, επισημαίνοντας πως έχει διαφορετική πολιτική πρόταση για την αγροτική πολιτική. Ετσι, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Κ. Σκανδαλίδης, απέσυρε όλο το νομοσχέδιο ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η διαδικασία συζήτησής του στην Ολομέλεια της Βουλής. Μετά την εξέλιξη αυτή, αναμένεται να ανακληθεί και η απόφαση της ΟΙΕΛΕ που είχε προκηρύξει 24ωρη απεργία για αύριο στα σχολεία.

Ειδικότερα, η τροπολογία προέβλεπε, όπως υποστηρίζει η ΟΙΕΛΕ, την «απελευθέρωση» των απολύσεων εκπαιδευτικών. Σύμφωνα με αυτήν οι απολύσεις δεν χρειαζόταν να εγκριθούν από τα υπηρεσιακά συμβούλια, που αποτελούν «φίλτρο» για καταχρηστικές απολύσεις. Οσο για την τυχόν καταχρηστικότητα μιας απόλυσης, ο απολυμένος θα μπορούσε να προσφύγει στα δικαστήρια, όπου θα έφερε το βάρος της απόδειξης των ισχυρισμών του.

Για το θέμα αντηλλάγησαν οξύτατες δηλώσεις. «Ο υπουργός Γ. Μπαμπινιώτης προφανώς επείγεται να αφήσει νομοθετική παρακαταθήκη προς τον διοικούντα τη Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία και τα Αρσάκεια ιδιωτικά σχολεία καθηγητή Γ. Μπαμπινιώτη και τους άλλους ιδιοκτήτες, αφού η ρύθμιση υπήρξε επί μακρόν αίτημα των ιδιωτικών σχολείων, που κανένας προκάτοχος του υπουργού δεν θέλησε να ικανοποιήσει, επειδή θα συνέβαλε στη μετατροπή των σχολείων σε αμιγείς επιχειρήσεις», ανέφερε η ΟΙΕΛΕ. Μάλιστα, κατήγγειλε παρεμβάσεις υψηλού πολιτικού επιπέδου υπέρ σχολείων.

«Επισημαίνεται το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν ιδιωτικά σχολεία σε εξαιρετικές περιπτώσεις εκπαιδευτικών, οι οποίοι αποδεδειγμένα δεν ανταποκρίνονται στα καθήκοντά τους. Το γεγονός προκαλεί την αγανάκτηση μαθητών και γονέων, ειδικά όταν οι τελευταίοι προσπαθούν από το υστέρημά τους να καλύψουν τις δαπάνες μόρφωσης των παιδιών. Το πιο σημαντικό είναι ότι με την τροπολογία δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας για εκπαιδευτικούς», δήλωσε ο κ. Μπαμπινιώτης, που ισχυρίσθηκε ότι η τροπολογία προϋπήρχε κι εκείνος μόνο προώθησε τη διαδικασία.

Πηγή: www.kathimerini.gr /27/3/2012

1 σχόλιο: