Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2012

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ Δ.Σ ΤΗΣ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ κ. ΧΡΗΣΤΟ ΣΤΑΪΚΟΥΡΑ



ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ ΜΕ ΤΡΙΑ ΠΑΙΔΙΑ
                              Ν. ΦΘΙΩΤΙΔΟΣ     
                ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ  ΥΠΟΜΝΗΜΑ
Το Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου 2012 και ώρα 17.40 πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Γονέων με Τρία Παιδιά Νομού  Φθιώτιδος με τον αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα, μετά από πρόσκληση του Υπουργού, στο γραφείο του στη Λαμία. Μετά και τις τελευταίες τραγικές εξελίξεις σχετικά με την περικοπή των κοινωνικών επιδομάτων και την διαφαινόμενη επιβολή νέου εισοδηματικού πλαφόν για την καταβολή τους (ήδη δύο φορές έχει μειωθεί το εισοδηματικό πλαφόν : με το νόμο 4025/2011 ανήλθε στα 55.000 ευρώ ετήσιο οικογενειακό εισόδημα, ενώ με το νόμο 4052/2012 μειώθηκε στα 45.000 ευρώ), το οποίο , με βάση πληροφορίες που διαρρέουν θα μειωθεί εκ νέου και θα φτάσει στα 30.000 ευρώ ως ετήσιο οικογενειακό εισόδημα, ποσό πάνω από το οποίο το πολυτεκνικό  επίδομα και το επίδομα τρίτου τέκνου δεν θα δίδεται, ρωτήσαμε τον Υπουργό για την ισχύ αυτών των τραγικών εξαγγελιών ως μέτρων με βάση το Μνημόνιο 2.

Ο Υπουργός μας είπε ότι η  εθνική οικονομική κατάσταση είναι πολύ άσχημη και θα πρέπει ο ελληνικός λαός να κάνει ακόμη μια θυσία για τη σωτηρία της Ελλάδας.  Η κυβέρνηση, δυστυχώς, δεν μπορεί να πράξει κάτι, αν και προσπαθεί σθεναρά, καθώς η τρόικα επιδεικνύει ένα πρόσωπο σκληρότητας και απάθειας με πολύ πιεστικό τρόπο. Μας ανέφερε ότι κανένα μέτρο ακόμη δεν έχει κλείσει οριστικά, καθώς συνεχίζεται η διαβούλευση και η διαπραγμάτευση και υπάρχουν και αντιδράσεις σε αρκετά μέτρα από τους εταίρους της κυβέρνησης.

Τον διαβεβαιώσαμε ότι τα μέτρα εναντίον της πολυμελούς οικογένειας είναι απαράδεκτα και δεν είναι δυνατόν, αν ισχύσουν οι πληροφορίες, να τίθεται εισοδηματικό πλαφόν στα 10.000 ευρώ για την καταβολή ολόκληρων  των επιδομάτων και από κει και πάνω να υπάρχει κλιμακωτή διαβάθμιση. Δεν νοείται σε μια περίοδο που αυτή εδώ η χώρα δημογραφικά βρίσκεται στο έσχατο σημείο κατάπτωσης (1.000.000 λιγότεροι Έλληνες με βάση την απογραφή του 2011, διπλάσιες οι εκτρώσεις από τις γεννήσεις) αντί να δίνονται κίνητρα για αύξηση των γεννήσεων, να λαμβάνονται μέτρα που σκοτώνουν την οικογένεια και κατ’ επέκταση το μέλλον αυτής της  χώρας. Γιατί  το δημογραφικό ζήτημα δεν είναι θέμα της τρόικας ή των ξένων, αλλά είναι ζήτημα που αφορά την ελληνική κυβέρνηση πρωτίστως, η οποία και βάσει του άρθρου 21 του Συντάγματος οφείλει να λαμβάνει όλα τα αναγκαία μέτρα για ν προστασία της οικογένειας και τη δημογραφική πολιτική, πράγμα που μέχρι τώρα δεν έχει ούτε κατ’ ελάχιστο υλοποιηθεί.

Ουσιαστικά ο Υπουργός αποδέχτηκε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει πολλές δυνατότητες διαπραγμάτευσης, αφού η έξωθεν επιβολή είναι πολύ ισχυρή και πιεστική. Και είπε πως προτιμά τα μέτρα αυτά από το θάνατο της Ελλάδας.

Εν  κατακλείδι, κατά την άποψή μας, πέρα από τις περικοπές σε μισθούς ή συντάξεις και την κατάντια στην οποία θα περιέλθουν όλοι οι επαγγελματικοί κλάδοι, τα κοινωνικά επιδόματα και η άσκηση κοινωνικής πολιτικής , ακόμη και σε καιρούς οικονομικής δυσπραγίας,  θα πρέπει να παραμένουν ανέγγιχτα , γιατί τα επιδόματα αυτά δίδονται για τη στήριξη της οικογένειας και των ευπαθών ομάδων, και ιδιαίτερα τα επιδόματα σε τρίτεκνους και πολύτεκνους δεν είναι προνοιακά επιδόματα, αλλά έχουν δημογραφική και κοινωνική βάση, και έχουν ως σκοπό να βοηθήσουν στην ανατροφή των παιδιών από οικογένειες που αιμοδοτούν την ελληνική κοινωνία και να αυξήσουν τις γεννήσεις. Όμως, με τα παιδοκτόνα αυτά μέτρα που θέτουν πρόστιμο στις γεννήσεις η χώρα  θα καταρρεύσει και οι συνέπειες μακροπρόθεσμα θα είναι πολύ χειρότερες από την οικονομική κρίση, γιατί δεν θα υπάρχουν πλέον Έλληνες.

Αυτό ακριβώς τονίσαμε στον Υπουργό, ότι για το δημογραφικό ζήτημα δεν λαμβάνεται καμία μέριμνα και οι επιπτώσεις θα είναι πολύ τραγικές. Και δεν νοείται άνθρωποι νοήμονες να θεωρούν κακούργημα τη γέννηση παιδιών.

Δεν είναι δυνατόν να θεωρείται από τους κυβερνώντες πλούσια μια πενταμελής οικογένεια με εισόδημα 10.000 ευρώ ετησίως ή ακόμη και 30.000 ετησίως ως οικογενειακό εισόδημα. Δεν είναι δυνατόν να πληρώσει για ακόμη μία φορά η ήδη κακοπαθημένη πολυμελής οικογένεια τις αδυναμίες ή το φόβο των κυβερνήσεων να συμμαζέψουν το κράτος, να πατάξουν τη φοροδιαφυγή, να πάρουν τα χρήματα από αυτούς που τα υπεξαίρεσαν. Και επιτέλους ας φορολογήσουν τους έχοντες, τους οικονομικά  δυνατούς, οι οποίοι για λόγους πολιτικής σκοπιμότητας βρίσκονται όμως στο απυρόβλητο.

Σε μια εποχή που η χώρα χάνεται και η κοινωνία βουλιάζει, ας σταματήσουν οι εκάστοτε κυβερνήσεις να σκέφτονται το πολιτικό κόστος και ας αποτανθούν σε όσους αποδεδειγμένα λειτουργούν στο παρασκήνιο της παραοικονομίας , φοροδιαφεύγουν ή εισφοροδιαφεύγουν ή έχουν καταχραστεί τα χρήματα του λαού τυχοδιωκτικά  ή τα μετέφεραν αφορολογήτως στο εξωτερικό και σε όσους μεγαλοεπιχειρηματίες ή μεγαλοτραπεζίτες ή άλλους μεγαλο-ισχυρούς νέμονται τα φορολογικά οφέλη και τα κέρδη, και ας μην προσπαθούν να παίζουν μονίμως εν ου παικτοίς  διυλίζοντας τον κώνωπα και καταπίνοντας την κάμηλο, μειώνοντας ή περικόπτοντας  επιδόματα της τάξης των 44 ευρώ το μήνα ή των 100 ευρώ το μήνα. Αυτό είναι απαράδεκτο, αντικοινωνικό, αντισυνταγματικό και αντεθνικό. Τέσσερις φορές περικόπηκαν τα οικογενειακά επιδόματα είτε με τη μορφή στρογγυλοποίησης είτε με τη μείωση του εισοδηματικού πλαφόν. Πόσες θυσίες ακόμη! Και θα είναι αυτά τα τελευταία μέτρα;

Ούτε αποτελεί δικαιολογία ότι η χώρα πεθαίνει και πρέπει να συμβάλουν όλοι. Η χώρα πεθαίνει, γιατί κάποιοι άλλοι-όχι οι τρίτεκνες οικογένειες στο σύνολό τους που στενάζουν και βρίσκονται σε ποσοστό 36% κάτω από το όριο της φτώχειας- με την αβελτηρία και τις αβλεψίες τους κατάφεραν να τη φέρουν εδώ που βρίσκεται. Και ήδη οι πολίτες από το 2009 έχουν συμβάλει τα μέγιστα. Ήδη η πολυμελής οικογένεια καταβαραθρώθηκε και έχει ματώσει. Και τώρα η κυβέρνηση ζητάει και την κεφαλήν της επί πίνακι. Και τέλος είναι αισχρό και ντροπή για τις κυβερνήσεις να θέτουν πρόστιμα στις γεννήσεις (μείωση αφορολόγητου ορίου και φορολογική επιβάρυνση από το τρίτο παιδί και πάνω) και να τιμωρούν τη γέννηση παιδιών ή να τα θεωρούν τεκμήριο διαβίωσης και πλούτου. Δεν μπορεί ο πέλεκυς να πίπτει επί δικαίων και αδίκων.

Φτάνει πια η επικοινωνιακή τακτική των πολιτικών και κυβερνώντων  της χρησιμοποίησης ως πρόσχημα του θανάτου της Ελλάδος. Δεν μπορεί διαρκώς να ακούγεται τα τελευταία τρία χρόνια ως μόνιμη επωδός ότι αν δε λάβουμε τα μέτρα η Ελλάδα θα πτωχεύσει και ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε πόλεμο. Και διαρκώς να λαμβάνονται μέτρα που απομυζούν τον έλληνα πολίτη. Στον οικονομικό τούτο πόλεμο είναι  ανοησία οι κυβερνήσεις να χτυπάνε με το τσεκούρι των περικοπών οριζόντια τη βάση της κοινωνικής πυραμίδας και τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, γιατί τότε το οικοδόμημα του κράτους θα καταρρεύσει. Η Ελλάδα θα πτωχεύσει αν χαθούν οι Έλληνες. Αν σβήσει η πολυμελής οικογένεια και αν πάψουν οι γεννήσεις.

Ας κατανοήσουν όλοι οι πολιτικοί ταγοί ότι ο θάνατος της πολυμελούς οικογένειας θα σημάνει και το θάνατο της χώρας. Οι τρίτεκνοι δεν ανήκουν σε μία επαγγελματική ομάδα. Είναι άνθρωποι όλων των επαγγελμάτων, που έχουν ήδη θιγεί. Και τα κοινωνικά επιδόματα είναι μια πολύ σημαντική βοήθεια –έστω και αν είναι μικρά ποσά- στον αγώνα για την επιβίωση, με δεδομένο ότι όλα τα επαγγέλματα έχουν ήδη θιγεί.

Καλούμε, έστω και την ύστατη στιγμή , όλους τους βουλευτές, να συνειδητοποιήσουν τη βαρβαρότητα των μέτρων εναντίον των τρίτεκνων και πολύτεκνων οικογενειών και τις συνέπειες που θα έχει η απόφασή τους για ψήφιση των μέτρων αυτών. Τους καλούμε εδώ και τώρα να αντισταθούν σθεναρά, ως Έλληνες, και να μην ψηφίσουν τα οριζόντια αυτά  μέτρα που θα σβήσουν από το χάρτη την οικογένεια και θα οδηγήσουν τη χώρα μεσοπρόθεσμα σε πλήρη κατάρρευση.

Εμείς με όσες δυνάμεις κοινωνικής παρέμβασης διαθέτουμε - που δεν είναι πολλές - γιατί δεν είμαστε συνδικαλιστικός φορέας ή επαγγελματικό σωματείο, ούτε μπορούμε να πιέσουμε κατεβάζοντας διακόπτες ή παραλύοντας τη λειτουργία κάποιου τομέα  του κράτους, θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας με μόνη σημαία την επιβίωση των παιδιών μας και την ανάγκη να καταστεί το δημογραφικό ζήτημα το μέγιστο εθνικό θέμα.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                   Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Τσίπρας  Κωνσταντίνος          Αραμπόπουλος Δημ.

1 σχόλιο:

  1. Σαμαροβενιλοκουβελο δεν ψηφίσατε για να μην έρθουν οι κακοί αριστεροί και μας βγάλουν από το ευρώ μας πάρουν τα σπίτια μας φορολογήσουν ή δεν μας πληρώσουν τις συντάξεις. Πληρώστε τώρα 8 δις ευρώ μόνο τόκους στους τοκογλύφους και σκάστε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή