Παρασκευή 1 Μαρτίου 2013

Ποιοι τρίτεκνοι και πολύτεκνοι θα λάβουν το επίδομα των 500 ευρώ Τι αναφέρεται το σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών





Στις προϋποθέσεις και τους όρους καταβολής του ειδικού επιδόματος τριτέκνων και πολυτέκνων αναφέρεται το σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών για τα "Επενδυτικά εργαλεία ανάπτυξης παροχή πιστώσεων και άλλες διατάξεις" που κατατέθηκε σήμερα  Παρασκευή στη Βουλή.

Με τις διατάξεις του σχεδίου νόμου αποκρυσταλλώνεται το θέμα του νέου επιδόματος,  ξεκαθαρίζεται πως θα καταβάλλεται στις οικογένειες με τρία και άνω εξαρτώμενα τέκνα και ότι θα ανέρχεται σε 500 ευρώ κατ' έτος για κάθε τέκνο, εφόσον το οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα των τρίτεκνων οικογενειών είναι μέχρι 45.000 ευρώ.  Το εν λόγο όριο θα προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για τις τετράτεκνες οικογένειες και κατά 4.000 ευρώ για κάθε επιπλέον τέκνο  για τις οικογένειες με περισσότερα των τεσσάρων τέκνα.

Το επίδομα χορηγείται κατόπιν αίτησης και καταβάλλεται σε τρεις δόσεις.
Ως εξαρτώμενα νοούνται τέκνα προερχόμενα από γάμο, φυσικά, θετά ή αναγνωρισθέντα, εφόσον είναι άγαμα και δεν υπερβαίνουν το 18ο έτος της ηλικίας του ή το 19ο έτος, εφόσον φοιτούν στη μέση εκπαίδευση.
Ειδικά, για τα τέκνα που φοιτούν στην ανώτερη ή ανώτατη εκπαίδευση καθώς και σε Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (Ι.Ε.Κ.), το επίδομα καταβάλλεται μόνο κατά το χρόνο φοίτησής τους που προβλέπεται από τον οργανισμό της κάθε σχολής και σε καμία περίπτωση πέρα από τη συμπλήρωση του 24ου έτους της ηλικίας τους.
Επιπλέον, ως εξαρτώμενα τέκνα για θεμελίωση του δικαιώματος λήψης του επιδόματος, λαμβάνονται υπόψη τα τέκνα με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω καθώς και το απορφανισθέν τέκνο ή τα απορφανισθέντα τέκνα που αποτελούν ιδία οικογένεια και επήλθε θάνατος και των δύο γονέων.
Σε περίπτωση θανάτου του δικαιούχου ή υπαίτιας εγκατάλειψης των τέκνων του και οριστικής διακοπής της συγκατοίκησης ή διαζυγίου, το επίδομα καταβάλλεται σε όποιον έχει την κύρια ή αποκλειστική ευθύνη διατροφής των τέκνων.
Το επίδομα καταβάλλεται με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις και στον πατέρα, ο οποίος έχει ένα ή περισσότερα ζώντα τέκνα από διαφορετικούς γάμους, καθώς και τα νομίμως αναγνωρισθέντα ή υιοθετηθέντα από τον ίδιο, εφόσον όμως έχει την αποκλειστική ευθύνη διατροφής τους και η μητέρα δεν επιδοτείται για τα παιδιά της αυτά.
Πηγή: www.news.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου