Σάββατο 6 Ιουνίου 2015

ΕΚΔΡΟΜΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΤΡΙΤΕΚΝΩΝ ΝΟΜΟΥ ΛΑΣΙΘΙΟΥ

ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΕΚΔΡΟΜΗ

ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ  ΣΗΤΕΙΑΣ - ΚΥΡΙΑΚΗ 31-05-2015
Ο σύλλογός αποφάσισε τη φορά αυτή να πραγματοποιήσει μα εκδρομή μέσα στο νομό που δραστηριοποιείται, στον ΟΜΟΡΦΟ νομό Λασιθίου. 
Οι συμμετέχοντες ήταν από τα μέλη της Ιεράπετρας και μέλη του Δ.Σ, αφού δε συμπληρώθηκε ικανός αριθμός από τον Άγιο Νικόλαο και τις γύρω περιοχές.
Από την Ιεράπετρα κατευθυνθήκαμε στη Μονή Καψά  που βρίσκεται ανατολικά από το Μακρύγιαλο, στο δρόμο προς Γούδουρα. Το μοναστήρι μοιάζει σκαλισμένο πάνω στο λόφο δίπλα στο φαράγγι Περβολάκια, ατενίζοντας το Λιβυκό Πέλαγος και το Κουφονήσι απέναντι. Στο μοναστήρι παρακολουθήσαμε τη Θεία λειτουργία της Γονυκλισίας και στη συνέχεια δεχτήκαμε καφέ και κέρασμα από τους διακονούντες.
Στη Μονή Καψά
Συνεχίσαμε για τη Μονή Τοπλού που βρίσκεται στη βορειο-ανατολική άκρη της Κρήτης, στο δρόμο προς το φοινικόδασος Βάι. Η Μονή Τοπλού ή Μονή της Παναγίας Ακρωτηριανής είναι ένα από τα πιο σημαντικά και όμορφα μοναστήρια στην Κρήτη. Στη Μονή Τοπλού σώζονται εικόνες από τον 15ο αιώνα, που μαζί με άλλες νεότερες, έχουν μεγάλο εικαστικό ενδιαφέρον γιατί παρουσιάζουν τα στάδια ανάπτυξης και εξέλιξης της σχολής ζωγραφικής της Κωνσταντινούπολης, που επηρέασε και την Κρητική Τέχνη, όπως η εικόνα «Μέγας εί Κύριε και Θαυμαστά τα έργα Σου» του 1770, η εικόνα «Ρόδον το αμάραντο» του 1771 και η Άγια Αναστασία η Φαρμακολύτρια.
Κατά την περίοδο της Γερμανικής κατοχής ή Μονή Τοπλού πρωτοστάτησε στον αντιστασιακό αγώνα με τη λειτουργία ασυρμάτου για την επικοινωνία με το συμμαχικό στρατηγείο στο Κάιρο και την φιλοξενία αντιστασιακών.

Στη Μονή Τοπλού
Στη Μονή Τοπλού

Ακολούθησε επίσκεψη για καφέ στο  φοινικόδασος Βάι το οποίο καταλαμβάνει σήμερα μια έκταση περίπου 250 στρεμμάτων και είναι το μεγαλύτερο φοινικόδασος στην Ευρώπη.
Το όνομα της περιοχής, Βάι προέρχεται από την ελληνική λέξη «βάγια» που είναι το όνομα για τα φοινικόδεντρα.
Στο Βάι
Ήταν ώρα φαγητού και κατευθυνθήκαμε στο Παλαίκαστρο όπου είχαμε ένα υπέροχο γεύμα.
Μετά επιστρέψαμε στη Σητεία μια από τις πιο όμορφες και γοητευτικές πόλεις της  Κρήτης όπου μείναμε αρκετή ώρα και χαρήκαμε την όμορφη παραλιακή ζώνη, τα ωραία γλυκά και γενικά απολαύσαμε μια όμορφη Λασιθιώτικη πόλη.
Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού ενημερωθήκαμε (δεν υπήρχε χρόνος για στάση) για τις αρχαίες πόλεις Πραισό, Ίτανο, Παλαίκαστρο κ.ά.
Λίγο πριν την αναχώρηση στους 55 τρίτεκνους μίλησε και ο Μανόλης Αχλαδιανάκης Πρόεδρος του Ηρακλείου και της Ομοσπονδίας, ο οποίος βρισκόταν στη Σητεία με τρίτεκνους του Ηρακλείου, σχετικά με τις προσπάθειες και τις δράσεις των Δ.Σ και της ΟΠΟΤΤΕ προκειμένου να προωθηθούν και να επιλυθούν τα θέματα των τρίτεκνων
Φεύγοντας ήρθε φυσιολογικά στα χείλη μας η υπέροχη μαντινάδα του Κρουστιανού Λυράρη Γιάννη Βάρδα: Από τη Στέια ως τα Χανιά όλη η Κρήτη αξίζει, ποιο κλώνο του βασιλικού κόβεις και δε μυρίζει;
Αξίζει να στηρίζουμε τον όμορφο νομό μας και ταυτόχρονα να διεκδικούμε σθεναρά τη στήριξή του από την πολιτεία και τα όργανά της.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου