Σάββατο 20 Μαΐου 2017

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ






ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΝ. ΛΑΦΑΖΑΝΗ ΚΑΙ ΔΗΜ. ΣΤΡΑΤΟΥΛΗ ΜΕ ΤΗΝ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΟΛΥΜΕΛΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ ΜΕ ΤΡΙΑ ΤΕΚΝΑ ΕΛΛΑΔΟΣ

ΟΙ ΤΡΙΤΕΚΝΟΙ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΙ

Συναντήθηκαν σήμερα Κυριακή 13/5 στα γραφεία της ΛΑΕ ο γραμματέας του Π.Σ της ΛΑΕ, Π. Λαφαζάνης, και το μέλος της Π.Γ. και πρώην υπουργός, Δ. Στρατούλης,με αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας Πολυμελών Οικογενειών με Τρία Τέκνα Ελλάδος (ΟΠΟΤΤΕ) με επικεφαλής τον πρόεδρο Μ.Αχλαδιανάκη, και τους Θ. Κοντό, Δ. Χριστοθανόπουλο, Μ. Χελειουδάκη,και  Δ. Κοντό .

Μετά από αναλυτική συζήτηση υπήρξε κοινή διαπίστωση, για την ανάγκη άμεσων μέτρων που να κατοχυρώνουν και νομικά την τρίτεκνη οικογένεια ως πολύτεκνη, που είναι στην πραγματικότητα και να διασφαλίζουν κοινωνικά μέτρα και κίνητρα, ώστε να μην ξενιτεύονται τα παιδιά τους και να στηριχτεί το δικαίωμα των νέων να μπορούν να κάνουν οικογένεια.

Ο  Π. Λαφαζάνης τόνισε:

«Η τρίτεκνη οικογένεια πρέπει κατ’ αρχήν να στηριχτεί για λόγους κοινωνικής αλληλεγγύης και κοινωνικής προστασίας. Οι τρίτεκνοι είναι πολύτεκνοι και πρέπει να αναγνωρισθούν και να αντιμετωπίζονται ως πολύτεκνοι, ενώ παράλληλα πρέπει να δοθεί ουσιαστικό περιεχόμενο στο συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα των πολύτεκνων για ειδική φροντίδα από το Κράτος (άρθρο 21 παρ. 2 του Συντάγματος) ως έκφραση αλληλεγγύης και φροντίδας της κοινωνίας σε όλες τις οικογένειες που έχουν αντικειμενικά μεγαλύτερη ανάγκη, ιδίως σε περίοδο φτωχοποίησης τους λόγω της εφαρμογής των μνημονίων της λιτότητας.

Η αντιμετώπιση των προβλημάτων των τριτέκνων αποτελεί συμπληρωματικά ένα σημαντικό εργαλείο άσκησης δημογραφικής πολιτικής σε μία περίοδο που η όξυνση του προβλήματος αυτού στη χώρα μας αρχίζει να έχει ιδιαίτερα αρνητικές οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις. Οι συνεχιζόμενες επί 7 χρόνια  μνημονιακές πολιτικές  λιτότητας, η ύφεση και κατά συνέπεια η δραματική αύξηση της ανεργίας, οι μειώσεις μισθών και οι σφαγιαστικές μειώσεις δαπανών κοινωνικής προστασίας, καθώς και η εντεινόμενη γήρανση του πληθυσμού, έχουν οδηγήσει στην όξυνση του δημογραφικού προβλήματος στη χώρα μας.

Η ΛΑΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ στηρίζει το δικαίωμα στην τεκνοποιία όλων όσων ζουν στη χώρα και απαιτεί να παρέχονται από την Πολιτεία οι αναγκαίοι υλικοί πόροι, για την προστασία του. Για να είναι αυτό εφικτό, θα πρέπει να υπάρξουν μέτρα πολιτικής για τη στήριξη γενικά της μητρότητας και να ενισχυθούν επαρκώς καταρρέουσες κοινωνικές υποδομές όπως οι βρεφονηπιακοί σταθμοί και η κοινωνική πρόνοια. Θα χρειαστεί να σχεδιαστούν και να υλοποιηθούν τα αναγκαία μέτρα με φορολογικές ελαφρύνσεις, μέτρα για τη λαϊκή στέγη, για την ενίσχυση των νέων ζευγαριών, της απασχόλησης και των λαϊκών εισοδημάτων καθώς και για τη στήριξη και αναβάθμιση των  κοινωνικών πολιτικών.

Μόνο την εξομοίωση των τριτέκνων οικογενειών με τις πολύτεκνες θα αντιμετωπιστούν σε ικανοποιητικό βαθμό τα προβλήματα των 200.000 και πλέον τριτέκνων οικογενειών της χώρας μας»


Οι  Π.Λαφαζάνης και Δ. Στρατούλης συνομολόγησαν με την αντιπροσωπεία της ΟΠΟΤΤΕ και στα άμεσα μέτρα που χρειάζονται να νομοθετήσει η Ελληνική βουλή :

-Την κατάργηση του ηλικιακού ορίου που ισχύει σήμερα και που οδηγεί στον παραλογισμό, η τρίτεκνη οικογένεια να χάνει τις όποιες διευκολύνσεις έχουν νομοθετηθεί όταν το 1ο παιδί συμπληρώσει το 18ο έτος ( ή το 23ο αν σπουδάζει)

-Τη θεσμοθέτηση εκπτώσεων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Ο γραμματέας της ΛΑΕ δεσμεύτηκε ότι η ΛΑΕ θα κάνει παρέμβαση :

-στη Διακομματική επιτροπή της βουλής για το Δημογραφικό , με βάση την παλαιότερη πρόταση νόμου που έχει κατατεθεί στη βουλή με την απαραίτητη επικαιροποίηση

-θα προωθήσει το αίτημα στήριξης των τριτέκνων και στο Ευρωπαικο κοινοβούλιο μέσω του ευρωβουλευτή της ΛΑΕ Ν. Χουντή.

Το ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

14/5/2017

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου