Παρασκευή 20 Οκτωβρίου 2017

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ No 17 - 2017 - ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ ΟΠΟΤΤΕ ΣΤΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ



ΟΙ ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ


Την Παρασκευή 6 Οκτωβρίου 2017 το Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης διοργάνωσε πανελλήνιο συνέδριο στην Κομοτηνή με θέμα “Οι Δημογραφικές Εξελίξεις στην Ελλάδα της Οικονομικής Κρίσης”  και μετά από πρόσκληση του προέδρου της Οργανωτικής Επιτροπής Δρ. Κων/νου Ν. Ζαφείρη προς την ΟΠΟΤΤΕ, παραβρέθηκαν και συμμετείχαν τα μέλη Δ.Σ. της ΟΠΟΤΤΕ κ.Ανανιάδου Ευγενία,κ.Γιαννιός Χρήστος και Μαυρίδου Βούλα καθώς και οι σύλλογοι Ροδόπης, Αλεξανδρούπολης, Ξάνθης, και άλλοι.
Ομιλητές ήταν ο κ. Βύρων Κοτζαμάνης καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ο κ. Χρίστος Παπαθεοδώρου καθηγητής του Πάντειου Πανεπιστημίου στο τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής. 
Οι ομιλητές αναφέρθηκαν στους λόγους που οδήγησαν στη μείωση του πληθυσμού και τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης, επίσης τόνισαν ότι η επιδοματική πολιτική δεν μπορεί να φέρει αποτελέσματα αλλά θα πρέπει το κράτος να δημιουργήσουν υποδομές για την στήριξη της οικογένειας.
Έγιναν παρεμβάσεις από τον κ. Γιαννιό Χρήστο και Ανανιάδου Ευγενία, ο κ. Γιαννιός επισήμανε ότι οι πολυμελής οικογένειες έχουν συνεισφέρει στη αντιμετώπιση του δημογραφικού και ότι θα πρέπει τα αποτελέσματα της διακομματικής θα πρέπει να υλοποιηθούν.
Η κ. Ανανιάδου Ευγενία στην τοποθέτησή της τόνισε ότι η ΟΠΟΤΤΕ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου βλέποντας  τη μείωση των γεννήσεων στη χώρα μας.
Υποστηρίζουμε ότι το τρίτο παιδί και άνω θα κάνει τη διαφορά στο δημογραφικό γιατί τα δύο παιδιά αντικαθιστούν τους γονείς.
Ζητούμε τη λήψη θεσμικών μέτρων για τη στήριξη της οικογένειας. Η ανεργία είναι το βασικότερο πρόβλημα γιατί όπως έλεγαν και οι αρχαίοι "ΑΡΓΙΑ ΜΗΤΗΡ ΠΑΣΗΣ ΚΑΚΙΑΣ"  γενικώς έχουμε μεγάλο πρόβλημα στην απασχόληση των νέων ηλικίας 25 -40 ετών παρατηρούνται πολλά φαινόμενα άρνησης να συναναστρέφονται με τους φίλους - γνωστούς,
Επίσης παρατηρούμε πολλά ζευγάρια έρχονται σε διάσταση στη πλειοψηφία, οι άνδρες εγκαταλείπουν την οικογένεια με ασθενείς συζύγους οι οποίες επωμίζονται την ανατροφή και των παιδιών, κατά την γνώμη μου το φαινόμενο χρήζει έρευνας.
Η στήριξη του πληθυσμού μπορεί να γίνει με μέτρα όπως σε κάθε Δήμο να λειτουργεί το "ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ" με εθελοντές διδάσκοντες - Αθλητισμός για όλους με γυμναστές - ομάδες για μάθηση κοπτικής ραπτικής μαγειρικής κλπ.
Οι κοινωνικές υπηρεσίες του κάθε Δήμου να αυξήσει το προσωπικό με κοινωνικούς λειτουργούς ψυχολόγους κατά εξαίρεση προσλήψεις προσωπικού για να έχει τη δυνατότητα στήριξης των δημοτών όσοι έχουν ανάγκη.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου