Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2016

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΟΠΟΤΤΕ ΣΤΟ ΠΑΡΑΚΑΤΑΘΗΚΩΝ ΚΑΙ ΔΑΝΕΙΩΝ




Η ΟΠΟΤΤΕ απέστειλε επιστολή στο Παρακαταθηκών και Δανείων κάνοντας προτάσεςι -παρατηρήσεις για το θέμα των δανείων από το Ταμείο.
 

Προς
Τον    Υπουργό    Οικονομικών κ.   Ευκλείδη  Τσακαλώτο

Κοινοποίηση:  Πρόεδρο  ΤΑΜΕΙΟΥ ΠΑΡΑΚΑΤΑΘΗΚΩΝ ΚΑΙ ΔΑΝΕΙΩΝ
  κ. Κωνσταντίνο  Βαρλαμίτη

........................................................................................................................................

Αξιότιμε  κ.    Υπουργέ,
            Επιτρέψτε μας να κάνουμε μερικές σκέψεις-παρατηρήσεις σχετικές με  απώλεια των σπιτιών τους κινδυνεύουν χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι και συνταξιούχοι που είχαν δάνειο στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, δάνεια που τιτλοποιήθηκαν το 2006 και πέρασαν σε επενδυτική ιδιωτική εταιρεία.
            Οι παρατηρήσεις μας αυτές έχουν σκοπό να συμβάλουν στη βελτίωση της προσπάθειας για επιβίωση των οικογενειών. Το νομοσχέδιο είναι προς την σωστή κατεύθυνση και η Κυβέρνηση είναι άξια επαίνου για την πρωτοβουλία της αυτής.
Τα δάνεια αυτά δεν μπορούν να ρυθμιστούν, έχουν ψηλά επιτόκια και πληρώνονται με αυτόματες παρακρατήσεις δόσεων από το μισθό τους. Τα πράγματα θα γίνουν χειρότερα τους επόμενους μήνες και κυριαρχεί ο φόβος για το τι θα φέρει το 2016 αφού αναμένονται ακόμη περισσότερες μεταφορές μη εξυπηρετούμενων δανείων σε ιδιωτικά κεφάλαια. Σημειώνεται ότι τα ήδη τιτλοποιημένα δάνεια από το 2006 δεν ήταν μη εξυπηρετούμενα δάνεια και δεν ενημερώθηκαν καν οι δανειολήπτες, ότι επελέγησαν για τιτλοποίηση. Το έμαθαν όταν κάποια στιγμή ενδιαφέρθηκαν να κάνουν ρύθμιση των δανείων τους με ευνοϊκότερους όρους. Το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, προχώρησε στην τιτλοποίηση στεγαστικών δανείων και τα εκχώρησε σε ιδιωτική εταιρεία με σκοπό –τότε- την απόκτηση ρευστότητας.
Συνολικά υπολογίζονται από 22.600 ως 26.000 οι δημόσιοι υπάλληλοι που έχουν τιτλοποιημένα και μεταβιβασμένα δάνεια ενώ η ΑΔΕΔΥ και νομικοί προειδοποιούν ότι και τα υπόλοιπα περίπου 140.000 δάνεια του ΤΠκΔ κινδυνεύουν πλέον να έχουν την ίδια κατάληξη, όταν θα αρχίσει να λήγει η πενταετής περίοδος των ρυθμίσεων στις οποίες έχουν προβεί οι δανειολήπτες του ΤΠκΔ.
Η περίοδος από τις αρχές του 2016 και μετά είναι κρίσιμη καθώς συμπίπτει η άρση προστασίας της πρώτης κατοικίας, με την εφαρμογή του νόμου για μεταβιβάσεις σε ιδιωτικά κεφάλαια των κόκκινων δανείων των τραπεζών και με την λήξη χιλιάδων ρυθμίσεων που είχαν χρονικό όριο ως μία πενταετία, ενώ άλλοι είχαν ζητήσει και πήραν αναστολή πληρωμής για δύο χρόνια και τώρα μπαίνουν ξανά σε διαδικασία πληρωμής με νέους χειρότερους όρους.
Μάλιστα σε μα εποχή που ο μισθός ή η σύνταξη έχει κουρευτεί κατά 60% ενώ το συνολικό ποσό του δανείου αυξάνεται. Με τις ρυθμίσεις για την πληρωμή μισής δόσης το υπόλοιπο κεφαλαιοποιείται και το δάνειο ακόμη κι αν εξυπηρετείται συνεχίζει να αυξάνεται. Στα ύψη είναι και το επιτόκιο εξυπηρέτησης μεταξύ 4,9% και 6,2%. Σήμερα όμως «είναι τοκογλυφικό το επιτόκιο αυτό» σημειώνοντας ότι στην αγορά δεν ξεπερνούν το 1,5%. Οι δόσεις των δανείων παρακρατούνται στους εν ενεργεία και συνταξιούχους άμεσα από τον μισθό και τη σύνταξή τους. Δεν υπάρχει καν η σκέψη «πρώτα πληρώνω τα έξοδα διαβίωσης και μετά το δάνειο».
Το Δημόσιο είναι ο εργοδότης που έκοψε το ύψος της μισθοδοσίας των δημοσίων υπαλλήλων και το Ταμείο Παρακαταθηκών, που ανήκει στο Δημόσιο, είναι δανειστής. «Θα έπρεπε, σύμφωνα με το "κούρεμα" του μισθού, ο δανειστής - Δημόσιο - εργοδότης να "κουρέψει" το δάνειο στον εργαζόμενο-δανειολήπτη» .
Το επόμενο διάστημα λήγουν οι χρονικές «ανάσες» για ρυθμίσεις που είχαν δοθεί σε δανειολήπτες οι οποίοι επλήγησαν από την οικονομική κρίση και από τη μεγάλη μείωση των μισθών στο Δημόσιο. Αυτά τα δάνεια είναι ελκυστικά για «γύπες». Θεωρούνται «φιλέτα» και χωρίς ρίσκο, μια και οι δόσεις των δανείων αποσπώνται άμεσα από τον μισθό «βρέξει-χιονίσει».  

Αξιότιμε  κ.    Υπουργέ,
Η Ομοσπονδία Πολυμελών Οικογενειών με τρία τέκνα Ελλάδος θεωρεί πως είναι επιτακτικό να αρθούν οι αδικίες – ρυθμίσεις όπως τις αναφέραμε παραπάνω και στο πλαίσιο αυτό να ανακουφιστούν όσο περισσότερο είναι δυνατόν οι τρίτεκνοι της χώρας, με δεδομένη και αποδεδειγμένη τη δύσκολη κατάσταση που βιώνουν τα τελευταία χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου